SVAB lanserar A9 som efterföljare till det populära joystickhandtaget L8

23 apr 2024

På årets upplaga av Intermat i Paris den 24-27 april lanseras flera produktnyheter från SVAB, och där huvudnumret är joystickshandtaget A9 som är efterföljaren till det populära joystickhandtaget L8.

SVAB är en ledande tillverkare av joystickhandtag och tiltrotator-styrsystem till grävmaskiner. Redan 2008 lanserade SVAB L8-handtaget som snabbt skulle visa sig gå hem hos maskinisterna tack vare sin ergonomiska utformning, multifunktionalitet och precisionsstyrning av tiltrotatorer. Med åren har L8-handtaget vidareutvecklats, fått ny funktionalitet, samt blivit ett handtag som fabriksmonteras hos flera grävmaskinstillverkare.

Men nu tar SVAB ett nytt kliv och lanserar A9 som en efterföljare och som innehåller ytterligare funktionalitet och ergonomiska fördelar för maskinisten. Handtaget lanseras dessutom tillsammans med handtagsvarianterna S2 och B1 som kompletterar produktfamiljen.

 

A9-handtaget

A9-handtaget är SVAB’s mest avancerade handtag och är speciellt utvecklat för att tillgodose ett växande behov av ergonomi och möjlighet att kunna styra fler funktioner via grävmaskinens joystickshandtag.

 

Ergonomi och form

A9 har fått tydliga arv från L8-handtagets ergonomiska utformning där målet har varit att efterlikna den populära greppytan från L8.

“Man ska inte laga det som inte är trasig”, brukar man säga och så har vi resonerat under utvecklingsarbetet med A9. Själva greppytan på L8 är just en sådan del där vi fått återkoppling från maskinister och marknaden att man är mycket nöjd med. Vi har därför valt att efterlikna de delarna så mycket som möjligt, samtidigt som vi ändrat andra delar i formen för att få till en modernare design och ge plats för ytterligare funktionalitet, säger Lotta Dahlström, produktägare på SVAB.

 

Fler rullar

I A9-handtaget finns det nu plats för upp till fem rullar per handtag. En rulle som styrs med pekfingret, en rulle som styrs med långfingret och upp till tre rullar som styrs med tummen.

Mycket forskning har lagts ner för att säkerställa rätt placering av rullarna för pekfinger och långfinger så att de går att manövrera simultant på ett avslappnat och kontrollerat sätt.

 

Handtagsvärme

Glöm dagar med frusna händer. Precis som i ratten på en modern bil går det nu att även få värme i sina handtag. Handtagsvärmen är ett tillval som går att få i A9-handtaget som tar komforten i en grävmaskin till helt nya nivåer. Värme i joystickhandtag i grävmaskiner innebär förbättrad komfort och effektivitet i kalla väderförhållanden. Genom att hålla operatörens händer varma, minskas risken för stelhet och försämrad känsel, vilket leder till bättre arbetsmiljö och ökad produktivitet. Värmen bidrar till bättre blodcirkulation och minskar trötthet, vilket gör att operatören kan bibehålla hög precision och reaktionsförmåga under arbetet. Detta tillägg förbättrar användarupplevelsen och säkerställer att maskinen kan användas effektivt även under de mest krävande väderförhållandena.

Haptisk återkoppling via vibration

Nu går det även att få Haptisk feedback i joystickhandtaget som förbättrar säkerhet, precision, användarkomfort och effektivitet. Denna teknik ger maskinisten fysiska återkopplingar, som vibrationer, vilket varnar för risker och möjliggör finstämda rörelser för ökad precision i arbetet. Det fungerar också som ett intuitivt lärande verktyg, särskilt för nya operatörer, genom att direkt visa konsekvenserna av deras handlingar. Genom att minska behovet av ständig visuell övervakning, minskar det också visuell trötthet och kognitiv belastning, vilket gör det möjligt för maskinisten att fokusera bättre på uppgiften. Den varierade interaktionen bidrar till en mer engagerande arbetsmiljö och minskar trötthet från långa arbetspass. Genom att integrera haptisk feedback, kan tillverkare erbjuda mer avancerad och användarvänlig utrustning för dagens grävarbete.

 

HAT switch

A9-handtaget kan även konfigureras med en nyutvecklad ergonomisk fem-läges HAT switch som kan användas för att navigera i grävmaskinens- och/eller i en extern display. Med hjälp av denna HAT switch behöver maskinisten inte släppa taget om handtagen, utan kan enkelt navigera och ändra inställningarna i maskinen direkt från handtagen och snabbare återgå till sitt pågående grävarbete.

 

Symboler på knappar

Knapparna kan nu fås med olika symboler som ökar både effektiviteten och säkerheten då det minskar risken att maskinisten trycker på fel knapp.

 

Handstöd

A9-handtagen kan enkelt utrustas med ett ergonomiskt handstöd tack vare av en smidig infästning vilket gör det enkelt att installera i efterhand samtidigt som det inte är i vägen i hytten.

Handstödet har en unik möjlighet att justeras i höjdled och kan därmed enkelt anpassas för att passa olika storlekar på händerna.

 

S2 och B1 handtagen

Förutom A9 handtaget visar SVAB även upp två nya joystickhandtag utvecklade till grävmaskiner. Dessa handtag är i första hand utvecklade för att passa till marknader utanför  Norden, Europa och Nordamerika.

S2 och B1 är ergonomiska handtag utvecklade för maskiner och marknader där man önskar ett mer slimmat handtag men inte vill göra avkall på förarmiljön.

 

Komplett joystickprogram för grävmaskiner

I och med dessa produktlanseringar tillsammans med SVAB´s elektroniska joystickbas eJB har nu SVAB möjligt att vara en helhetsleverantör på kompletta joysticks till maskintillverkaren för framtidens grävmaskiner.

“A9-handtaget passar perfekt på grävmaskiner och marknader där det är vanligt att man använder multifunktionella hydrauliska redskap som t.ex tiltrotatorer, men vi får inte glömma bort att det även finns grävmaskinister på andra marknader där behoven och kraven ser lite annorlunda ut. Det känns därför extra roligt att vi nu kan presentera ett bredare sortiment med handtag till grävmaskiner som täcker även dessa behov”, säger Fredrik Effestam, VD på SVAB.

 

Om SVAB

SVAB är en ledande tillverkare av joystickhandtag och tiltrotator-styrsystem till grävmaskiner och har sedan 2002 levererat mer än 60 000 styrsystem och mer än 200 000 joystickhandtag. Produktutvecklingen sker både genom egen innovativ utveckling och i nära samarbete med kunderna som är tillverkare och återförsäljare av grävmaskiner och tillbehör. För mer information, besök www.svab.se.

 

För mer information, kontakta:

Fredrik Effestam
VD
fredrik.effestam@svab.se
+46 70 683 19 93

Lotta Dahlström
Produktägare
lotta.dahlstrom@svab.se
+46 72 601 08 66